|
U
Maharishi ayurvedi, uloga hrane nije samo opskrba tijela s esencijalnim
tvarima, kao što su vitamini, minerali i elementi u tragovima. Vrijeme
obroka i način kako se jede također služe održavanju harmonične
ravnoteže u tijelu.
U namjeri da opskrbi tijelo sa svime što mu je potrebno za dobru
probavu i asimilaciju, ayurveda tvrdi da je, osim kvalitetne hrane,
vremena obroka i načina kako se jede, od bitne važnosti i način
kako djeluje (radi) naš probavni sustav.
Zato ćete na ovoj stranici naći neke ajurvedske savjete
za zdravu prehranu koji su jednostavni i istodobno vrlo učinkoviti:
- Jedite samo ako ste gladni i ako je vaš zadnji obrok potpuno
probavljen (otprilike 3-6 sati nakon zadnjega obroka).
- Jedite sjedeći u opuštenom, mirnom ozračju. Čitanje, rad ili
gledanje televizije treba izbjegavati tijekom obroka.
- Ne prejedajte se. Nakon jela, želudac bi trebao biti oko 3/4
pun.
- Dopustite sebi na kraju obroka 5-10 minuta mirnog sjedenja.
- Ručak bi trebao biti glavni obrok. Doručak i večera trebaju
biti lagani i ne bi trebalo večerati kasno.
- Uvečer je najbolje izbjegavati tešku hranu, kao meso, ribu,
jogurt, svježi sir, vrhnje itd.
- Svakoga dana uvijek jedite otprilike u isto vrijeme.
- Izbjegavajte jesti između obroka. Umjesto toga pijte toplu prokuhanu
vodu. Ako ste baš gladni, jedite zrelo slatko voće.
- Hrana bi trebala biti svježe pripremljena, ukusna i dobre kvalitete.
Izbjegavajte hranu koja je podgrijana.
- Većina hrane treba biti kuhana, jer tijelo bolje apsorbira
kuhanu hranu. Sirova hrana treba se jesti samo kao prilog (npr.
salata).
- Koristite začine: ne samo da hranu čine ukusnom, nego također
podržavaju i probavu. Posebno se preporučuju Vata, Pitta i Kapha
ćurne.
- Uključite svih 6 okusa u svoja jela: slatko, kiselo, slano,
ljuto, gorko i trpko. Okusi imaju svoj vlastiti utjecaj na finu
unutarnju ravnotežu fiziologije.
- Tijekom jela možete pijuckati vodu, sokove ili lasi. Izbjegavajte
ledenohladna pića.
- Izbjegavajte piti mlijeko za vrijeme obroka. Mlijeko bi se
trebalo piti samo uz tost, proizvode od žitarica i hranu slatka
okusa.
- Med se ne smije zagrijavati i stoga se ne bi smio koristiti
u kuhanju i pripremi kolača.
- Koristite prikladne dodatke hrani već prema potrebi.
Topla voda
Redovito piti toplu vodu je tipična ajurvedska preporuka. Topla
voda uravnotežuje vata i kapha došu, jača probavnu snagu, i pomaže
pri eliminaciji ame (otpaci metabolizma).
Kuhajte određenu količinu vode (nekloriranu vodu iz vodovoda ili
negaziranu mineralnu vodu). Pustite vodu neka vrije oko 10 minuta
u otvorenoj posudi. Prokuhanu vodu ostavite malo neka se staloži,
a zatim prelijte u termosicu. Preko cijeloga dana pijte nekoliko
gutljaja, svakih pola sata, već prema tome koliko ste žedni. Važnije
je piti što češće, a ne količina koju popijete. U namjeri da podržite
pozitivan učinak možete dodati 1-2 kriške svježega đumbira dok se
voda još kuha ili prstohvat đumbira u prahu.
|