Dodaci hrani i biljna uljaNapiciZačini i namirniceNjega tijela i kozmetikaAromatična ulja Gandharvaveda glazbaKnjige i publikacije

 
 

"Aromatična ulja za blagostanje"

 


Očaravajući mirisi pokreću naše osjećaje, bude sjećanja, stimuliraju ili nas smiruju i opuštaju. Trebate samo pomisliti na miris vašega omiljenog jela i količina sline naglo će vam porasti. Mirisi pokreću emocije, kao što su sreća ili tuga - miris može ponovno prizvati zaboravljena sjećanja.

Mirisi prožimaju naš živčani sustav pa posebno utječu na nas. Osjetilni receptori u sluznici našega nosa su izravan otvor živčanoga sustava. Zaštićeni samo tankom opnom, jedine su živčane stanice tijela neposredno izložene okolini.

Poruka pojedine arome prenosi se do (središnje) centralne spone u našemu mozgu - hipotalamusa. Taj sićušni organ, često nazvan "mozgom mozga", regulira mnoge tjelesne funkcije, kao što su temperatura, žeđ, glad, hormoni, buđenje i spavanje.

Š to je to tako posebno u ajurvedskim aromatičnim uljima? To je njihova jedinstvena mješavina različitih aromatičnih ulja, čija je cjelina bolja od zbroja svojih komponenata. Ispravno miješanje različitih ajurvedskih ulja osigurava ne samo željeni učinak, već također i uravnoteženost. Pažljivo odabrana mješavina aromatičnih ulja može unijeti sklad u duh i tijelo, dopuštajući snazi prirode da radi putem naših osjetila.